فرو کروم پر کربن یا FeCr همان آلیاژی است که از آهن و کروم تشکیل شده و برای تولید فولاد ضد زنگ استفاده می ‌شود و دارای سه نوع است.

فرو کروم پر کربن یا FeCr همان آلیاژی است که از آهن و کروم تشکیل شده و برای تولید فولاد ضد زنگ استفاده می ‌شود و دارای سه نوع است. این آلیاژ با توجه به میزان کروم، به سه دسته تقسیم می ‌شود:

  • فرو کروم پر کربن
  • فرو کروم متوسط
  • فرو کروم کم کربن

هر سه نوع فرو کروم در کوره های الکتریکی و طی یک فرآیند با انرژی بالا از سه عنصر زغال سنگ، آهن و سنگ معدن کروم تولید می‌ شوند؛ اما در تولید فرو کروم پر کربن که میزان کروم بالاتری نسبت به سایر آلیاژ ها دارد، از سنگ معدن کرومیت برای تولید استفاده می شود. وجود کروم در فولاد باعث افزایش و همگنی سختی فولاد می ‌شود و در برابر حرارت نیز آن را مقاوم می کند. از فرو کروم پر کربن برای تولید فولاد مهندسی و کاربرد جوشکاری استفاده می ‌شود. پودر فرو کروم پر کربن نیز برای تولید کردن الکترود های لوله ای، الکترود های سخت و همچنین صفحات مقاوم در برابر سایش مورد استفاده قرار می گیرد. همان‌طور که متوجه شدید، فرو کروم پر کربن یکی از فروآلیاژ هایی است که برای تولید فولاد زنگ نزن و یا فولاد هایی با مقدار کروم زیاد استفاده می شود. در واقع فرو کروم که پیشوند فرو در اسم آن به معنی آهن است، باعث افزایش تراکم سختی، زنگ نزدن و مقاومت در برابر خوردگی فولاد می شود.

 

خواص فیزیکی فرو کروم پر کربن چیست؟

شکل ظاهری و خواص فیزیکی فرو کروم پر کربن شکل های مختلفی دارد. این آلیاژ به صورت جامد است و ممکن است به شکل پودر، کریستال های کوچک، گرانول و یا کلوخه باشد. رنگ آلیاژ فرو کروم پر کربن خاکستری روشن یا خاکستری تیره فلزی است. ذرات آن قابل اشتعال هستند. بو ندارد و در آب حل نمی شوند. در محیط ‌های دارای دما و فشار معین پایدار است. نقطه ذوب فرو کروم از 1500 درجه سانتی گراد بالا تر است؛ اما نقطه جوش این آلیاژ بین 2700 تا 3000 درجه است. فرو کروم با توجه به ترکیبات آن چگالی مابین بازه 6 گرم بر سانتی متر مکعب و 9 گرم بر سانتی متر مکعب دارد.

 

بررسی مشخصات فرو کروم پر کربن

اندازه دانه های فرو کروم پر کربن از 1 تا 50 میلی متر و از 10 تا 100 میلی ‌متر متغیر است. برای بسته بندی فروآلیاژ فرو کروم پر کربن از بسته های 50 کیلویی، بسته های یک تنی و ظرف های 200 کیلویی استوانه ‌ای استفاده می شود. عمده مصرف کروم در ساخت و تولید فولاد ضد زنگ است. وجود کروم در فولاد های ضد زنگ باعث بالا رفتن مقاومت آن در برابر خوردگی می شود. به همین خاطر هنگامی که بخواهند میزان کروم را در فولاد کربن افزایش دهند، از فرو کروم استفاده می ‌کنند. فرو کروم پر کربن برای ساخت فولاد ابزار، فولاد بلبرینگ و یا سایر فولاد های آلیاژی استفاده می ‌شود. کشور های تولیدکننده فرو کروم ترکیه، آفریقای جنوبی، روسیه، هند و قزاقستان هستند. این کشور ها حجم قابل توجهی از سنگ معدن کرومیت دارند. در ایران نیز شرکت کبی، شرکت دریک و مجتمع فولاد آلیاژ رباط کرمان مشغول به تولید فرو کروم هستند؛ اما از آن جا که تولیدات این سه کارخانه پاسخگوی نیاز های داخل کشور نیست، فرو کروم وارد می ‌شود. با توجه به تجهیزاتی که برای تولید فرو کروم در خارج از کشور استفاده می ‌شود، کیفیت فروآلیاژ ‌های تولید آن ها بیشتر بوده و قیمت های بالا تری نیز نسبت به تولیدات داخلی دارند. البته قیمت خرید فرو کروم پر کربن کمتر از فرو کروم کم کربن است؛ زیرا طی فرآیند هایی باید میزان کربن را کاهش دهند و به همین خاطر هزینه فرو کروم کم کربن بیشتر می‌ شود.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *